BULLErTINEN NR:42

Föreläsning – B-17G “Stinker”

stinkerI september 1944 utspelades ett tragiskt drama strax utanför Trelleborgs hamninlopp. En amerikansk Flygande Fästning befanns sig plötsligt i strid med ett tyskt jaktplan och dess dödskamp bevittnades inför en mängd människor i hamnområdet och dess omedelbara närhet. Händelsen var under många år ett mysterium. Vad hände egentligen ombord, och vad hade föregått den dramatiska upplösningen. Ingemar Melin berättar historien om B-17 ”Stinker” och dess besättning som denna soliga och vackra septemberdag försökte att ta sig till det neutrala Sverige. Något som fick ett mycket tragiskt slut. Efter 71 år i februari 2015 upptäcktes så resterna av ”Stinker” på 17 m djup utanför Trelleborg. Dykaren och undervattensfilmaren Jan Christensen från Skywater Media redogör för fyndet, metoderna och tekniken som ledde fram till upptäckten av ”Stinker”. Bl.a. visas hur modern foto- och 3D-teknik kan användas för dokumentation av en vrakplats.

F 10 Kf Föreläsningssalen
Onsdag den 16 mars kl 19.00
Föranmälan till lars@hedstrom.as eller sms till 0708 – 86 86 86