Kategorier

Flygdramatik

över Bjärebygden.

En augustikväll 1944.
Källa:
Kalle Eriksson
Anders Petersson
Bjärebygden -84
NST
Laholms Tidning

 

 
Egon Greén, som är hemvärnsman, klär på sig, hämtar geväret och beger sig upp till nedslagsplatsen. Det brinner lite överallt på marken. Han tar sig fram mellan eldhärdarna mot nedslagsplatsen. Hela tiden på helspänn. Rädd att finna bomber som ej detonerat. Rädd att finna besättningsmän som inte hunnit hoppa. Han finner ett flygplan i småsmulor, strödda kring en krater vars djup är fyra meter och femton meter tvärsöver. Efter en stund dyker det upp folk från alla håll och snart också militären, som snabbt spärrar av området.
 
Nils Mattsson i Kvinnaböske får besök av grannfrun Anna Johansson mitt i natten. Hon berättar att det kommit en militär hem till dem. Han förstår inte svenska. Mattsson har sjäv sett eldskenet från det störtade flygplanet vid Floo och det vid Vejbystrand. De väcker upp en annan granne Janne Andersson. Han har varit i Amerika och kan engelska. Flygaren berättar att han, Robert Mac Key, var en av de första som lämnade flygplanet. Han berättar vidare att de tänkt hoppa över havet men så nära land att de skulle kunna rädda sig. Hemvärnet kontaktas och två män kommer. De talar om att vraket är funnet, men några spår av besättningsmännen har inte påträffats.
 Hos folkskollärare Folke Lundvall i Förslöv ringer telefonen mitt i natten. Folke, som är hemvärnschef, får meddelande från järnvägsstationen att tågpersonalen sett en fallskärmshoppare i luften söder om stationen. Tillsammans med Sven Adler beger han sig med cykel till station. Därifrån går hemvärnspatrullen längs banvallen. Ingenting hörs eller syns. De återvänder till stationen och utrustar sig med lyktor.
 I trakten kring Viarp går en flygare. Han har hoppat från ett brinnande bombplan. Det plan, som sågs störta i vattnet utanför Vejbystrand. Piloten, som är 20-årig kanadensare och heter Cunningham, vet inte var han är. Han hör människor i närheten och han förstår att de letar efter honom. Han är rädd att de är tyskar.
 
 Hemvärnspatrullen lyckas inte heller nu finna flygaren och beslutar att återgå. Då hör Folke plötsligt några ljud och upptäcker en främmande gestalt i mörkret. ”You are in Sweden” ropar Folke och går fram till honom. Flygaren ser lättad ut och svarar ”Very good”. Han är obeväpnad och bär förutom uniform en flytväst och en signallampa. Han saknar däremot skor, så han får skjuts på Folkes cykel till kyrkskolan, där Folke bor.
 Flygplanets befälhavare Robert Hawkes har tagit mark på Varegården. Han gömmer sin fallskärm och sig själv i höet. Han är inte säker på om han är i Sverige. Tidigt på morgonen hittar lantbrukaren hans fallskärm och snart också Robert Hawkes.
 Till lantbrukare Johan Svenssons gård vid Varegården kommer vid femtiden på morgonen en flygare fram. Han har hoppat från det som störtat vid Floo. Två andra knackar på hos Herbert och Brita Nimark i Dala. De tas emot och bjuds på te.
Tidigt på morgonen knackar det på hos Karl Petersson i Bösketorp. En flygare står där i dörren, till synes mycket orolig. Han blir desto gladare, när han förstår att han inte är i Danmark. Hos Olga Jönsson i Krogtorp knackar det också, utanför dörren står en ung flygare. Han pekar på sin armbindel och säger ”Canada”.

För att läsa mer. Ladda ner PDF-filen.